De digitale reis van een young professional
bij Atos Consulting

Door James Lawson, consultant bij Atos Consulting

Het nieuwe normaal in consultancy

Het zijn nieuwe tijden, ook voor consultants. James Lawson, consultant bij Atos Consulting, deelt zijn ervaring bij het ‘nieuwe normaal’ in de consultancy. 

De voornaamste wijziging is vanzelfsprekend de tijdelijke switch van het fysiek werken voor en bij de klant naar digitaal contact met de klant. Dit betekent dat projecten anders lopen dan normaal. “Het is wennen om alles online te moeten doen,” zegt James.

Desalniettemin blijft Atos klanten ondersteunen in deze nieuwe tijden. Zo is James onlangs, volledig digitaal, met een nieuw project gestart. “Wij organiseren workshops met behulp van communicatietools en werken volledig digitaal aan project deliverables”, vertelt hij. “Dit had ik vooraf niet kunnen bedenken, maar deze digitale reis bevalt me goed.” 

Ook de persoonlijke ontwikkeling van consultants gaat gewoon door. James is business consultant en doorloopt op dit moment het foundation programma. Dit tweejarige programma is het opleidingstraject voor starters bij Atos Consulting – de consultancytak van de wereldwijde IT-dienstverlener. Een deel van het programma volgt hij nu (noodgedwongen) online. 

Een young professional start bij Atos Consulting niet in een specifieke markt of binnen een bepaald expertisegebied, maar krijgt juist de mogelijkheid om de markten en expertises te leren kennen. Waarom is het bureau voor James de ideale werkgever? “In het foundation programma krijg je de kans te onderzoeken welke expertise het beste bij jou past door middel van verschillende projecten. Vervolgens kan je jezelf ontwikkelen binnen de markt of het expertisegebied waar jouw interesse ligt.”

Digital transformation

James kwam er al snel achter dat hij binnen Technology, Strategy & Innovation het liefst bezig is met cloud, Volgens hem “een belangrijk toekomstbeeld van veel organisaties en hét fundament voor elke digitale transformatie”.

“De keuze voor cloud als vervanging van traditionele IT diensten is vaak snel gemaakt, maar hoe de organisatie het vervolgens wil inzetten nog niet”, legt hij uit. “Deze keuze is veelal gebaseerd op flexibiliteit, kostenreductie, maar ook op het gebruiksgemak van de eindgebruiker. Dit is niet vreemd, want de cloud kan een organisatie veel bieden, maar vraagt een heldere strategie om juist deze doelstellingen te kunnen behalen.”

Consultants bij Atos helpen organisaties bij het opstellen van een cloudstrategie, om zo een visie voor hun eigen IT-organisatie te ontwikkelen. Vooral de complexiteit en diversiteit van zulk soort projecten spreekt James enorm aan.

In Denemarken mocht James een IT-dienstverlener binnen de financiële sector met zo’n vraagstuk helpen. “Gedurende twee dagen heeft ons team de klant geholpen met opstellen van een cloudstrategie en het bepalen van de eerste bouwblokken om zo met cloud te kunnen starten. Mijn rol hierin was het voorbereiden, begeleiden en uitwerken van de workshop.” 

Wat heeft hij geleerd tijdens dit traject? “In korte tijd voldoende informatie verzamelen om uiteindelijk op strategisch niveau een advies te kunnen geven”, aldus James.

Diverse projecten

Naast zijn ervaring op het gebied van cloud heeft James gewerkt aan digitaliseringsvraagstukken bij diverse klanten in uiteenlopende sectoren, waaronder een organisatie in de schadeherstelbranche. Hier werkte hij aan de uitwerking van een digitaal platform. 

Deze variëteit aan opdrachten typeert volgens hem het Atos Consulting foundation programma. “De foundation staat bekend om zijn diversiteit aan projecten waardoor je de mogelijkheid hebt om te ontdekken waar je interesses liggen, zo heb ik ook verschillende soorten opdrachten kunnen doen en weet ik nu zeker wat bij me past.”

Daarnaast wijst James op de ruimte die geboden wordt voor ondernemerschap: “Naast je werk bij de klant, schrijf je mee aan projectvoorstellen, denk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe en bestaande proposities, of organiseer je leuke events voor de organisatie.” 


“Naast je werk bij de klant, schrijf je mee aan projectvoorstellen en denk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe en bestaande proposities.”